Otyłość to jedna z najgroźniejszych chorób, chociaż nie da się nią zarazić. To największa epidemia XXI wieku. Aby z nią walczyć, warto pamiętać o odpowiedniej diecie. Co zatem jeść, aby skutecznie schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała?
Proces odchudzania się niestety zawsze wymaga sporych pokładów cierpliwości i wytrwałości. Sporo w tym przypadku zależy od ilości nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Nie ma diet cud czy idealnych głodówek. Podejrzane diety oczyszczające mogą tylko zaszkodzić. Zdrowe odchudzanie się, które nie powoduje efektu jojo i nie wpływa negatywnie na zdrowie, oznacza utratę tygodniowo do 1kg. Nagła zmiana swoich nawyków żywieniowych i wzmożona aktywność fizyczna spowodować mogą większą utratę masy ciała u osób bardzo otyłych. Jednak zdrowia dieta odchudzająca nie daje efektów w kilka dni.
Wbrew pozorom na diecie wcale nie należy jeść bardzo mało lub wcale. Kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta i sięganie po odpowiednie produkty spożywcze. Powinny być to składniki o niskiej kaloryczności, ale jednocześnie o wysokiej gęstości odżywczej. W ten sposób posiłek jest sycący i pozytywnie wpływa na zdrowie. Będąc na diecie, wcale nie trzeba być przez cały czas głodnym. Kalorie powinny w tym przypadku pochodzić z białka (10-15%), tłuszczów (25-30%) oraz węglowodanów (50-60%). Trzeba też pamiętać o błonniku, witaminach i minerałach.
Stosując dietę warto sięgać przede wszystkim po warzywa i owoce. Warzywa są niskokaloryczne, bo zawierają sporo wody. Niektóre z nich są nawet produktami o ujemnym bilansie energetycznym. Tym samym ich strawienie powoduje większy wydatek energetyczny niż kalorie, których dostarczają. Warzywa warto jeść też jako przekąski, głównie w formie świeżej. Dobrym rozwiązaniem jest też wybieranie owoców o niskim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi powoli spada, a więc nie ma uczucia nagłego głodu. Jednak owoce, chociaż generalnie niskokaloryczne, są źródłem cukrów łatwo przyswajalnych. Te jedzone w nadmiarze lubią odkładać się w formie tkanki tłuszczowej. Trzeba na to uważać. Najlepiej stawiać na owoce świeże i mrożone, a nie suszone.
Na diecie warto sięgać po białe mięso, chude ryby, jaja czy nasiona roślin strączkowych, które są dobrym źródłem białka, a przy tym zawierają niewiele tłuszczu. Co ciekawe, proces odchudzania wspomagają mleko i przetwory mleczne będące źródłem witamin i białka. Można więc jeść białe sery, maślankę, mleko, kefiry czy jogurty naturalne. Dietetyczne nie są jednak np. wszystkie żółte sery. Dla osób przebywających na diecie wskazane są pełnoziarniste produkty zbożowe – źródło węglowodanów, witamin, błonnika pokarmowego czy cennych makroelementów. Są to np. makarony razowe, brązowym ryż, kasze, pełnoziarniste pieczywo itd. Dodatkowo w diecie odchudzającej stosuje się tłuszcze roślinne o sporej zawartości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Na diecie unikać trzeba natomiast słodyczy, ciast, żywności przetworzonej oraz mięs, które zawierają dużo tłuszczu.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką https://lightcatering.pl