Wdrożenie systemu HACCP jest niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej, opierającej się na kontakcie z żywnością. Wymagania prawne, określone w przepisach, dotyczą zachowania środków higieny podczas produkcji rolnej, magazynowania, czy handlu. Jak wygląda jego stosowanie w praktyce i na co należy zwrócić uwagę?
Na czym opiera się HACCP?
Najprościej mówiąc – dokumentacja HACCP pozwoli oszacować i skontrolować zagrożenia, możliwe do powstania podczas produkcji czy sprzedaży produktów spożywczych. Wszystkie wymagania, dotyczące ochrony żywności zostały określone w odpowiednich przepisach prawnych. Do tej grupy możemy zaliczyć następujące ustawy:
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku;
- rozporządzenia nr 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego;
- art. 5 powyższej ustawy – dotyczący osób produkujących i wprowadzających produkty spożywcze na rynek.
Każda działalność gospodarcza, mająca styczność z żywnością, powinna posiadać swój indywidualny system wdrożenia HACCP, odpowiedni dla typu prowadzonych działań. Dobrze przygotowany projekt powinien posiadać wszystkie warunki i być w pełni bezpieczny dla potencjalnego konsumenta.
Jakie działalności gospodarcze muszą posiadać system HACCP?
Jak już wiadomo – dokumentacja oceniająca zagrożenia, dotyczy wszystkich obszarów produkcji i rozpowszechniania żywności. Niezbędna okaże się więc w takich miejscach jak:
- piekarnie, cukiernie;
- zakłady mięsne;
- sklepu spożywcze;
- magazyny z żywnością;
- bary, pizzerie, restauracje;
- hotele, salony spa;
- zakładu usuwające odpady odzwierzęce.
Zalety wdrożenia systemu HACCP
Oprócz bezpieczeństwa i zgody sanepidu na prowadzenie nowej działalności gospodarczej, można zyskać coś znacznie cenniejszego. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich procedur i zlikwidowaniu zagrożenia, można zyskać uznanie w oczach klientów, a także zbudować solidną markę, dbającą o bezpieczeństwo. Postępowanie, zgodne z literą prawą, pozwoli także na uniknięcie wysokich kar, wynikających z pomyłek i niedopatrzeń. Dzięki temu budżet firmy nie będzie narażony na straty.
12 kroków wdrażających HACCP
- Zorganizowanie środków i zatrudnienie kierowników;
- powołanie grupy badawczej ds. HACCP;
- scharakteryzowanie produktów i grupy odbiorców;
- określenie procesu produkcji;
- zweryfikowanie zagrożeń;
- określenie punktów CCP;
- ustalenie granic i kryteriów tolerancji;
- monitorowanie zagrożeń;
- zaplanowanie odpowiedniego systemu monitorowego;
- ustalenie sposobów na poprawę sytuacji;
- wdrożenie procedury sprawdzającej;
- skrupulatne prowadzenie dokumentacji i stałe weryfikowanie danych.
Dzięki wdrożeniu systemu HACCP każda firma ma szansę na bezpieczny rozwój i samodoskonalenie. Warto zaczerpnąć porady ekspertów i wykonać pełną dokumentację, która skutecznie wpłynie na losy i renomę całej działalności gospodarczej.