W tym artykule poznasz właściwości prozdrowotne najbardziej popularnych owoców suszonych. Zapraszamy do lektury! Jak powszechnie wiadomo, owoce powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Mają wiele witamin, minerałów, błonnika, a także innych składników, które korzystnie wpływają na kondycję Twojego organizmu. Każdy owoc zawiera unikalną mieszankę różnych substancji odżywczych, dlatego warto, aby w naszej diecie znalazły się różne ich rodzaje. Warto mieć je zawsze pod ręką. Suszone owoce mają więcej kalorii niż owoce surowe. Jednak zawierają również więcej błonnika pokarmowego, dlatego warto włączyć je do swojego menu. Przydadzą się zwłaszcza wtedy, gdy chcesz przekąsić coś „na szybko”, a nie masz możliwości przyrządzenia pełnowartościowego posiłku. Wystarczy już garstka suszonych owoców, aby zaspokoić nasz apetyt i dostarczyć energii do działania. Pewnie nie raz dopadł Cię głód i próbowałeś zaspokoić go tym, co znalazło się pod ręką. Niestety często padało na słodycze. Owoce suszone są o wiele lepszym wyborem, dlatego warto na nie postawić!
Jakie są właściwości suszonych owoców?
Czy wiesz, że suszone owoce są produktem znanym od wieków? Proces suszenia pozwala na zachowanie owoców w dobrej kondycji przed długi okres. Szacuje się, że już 12 000 lat p.n.e. zaczęto zostawiać owoce na słońcu. Była to jedna z pierwszych metod ich suszenia.
Poniżej przedstawiamy dobroczynne właściwości najpopularniejszych suszonych owoców.
- Rodzynki
Rodzynki są bardzo bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga układ trawienny, a także wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Należy podkreślić, że nie powinno się przesadzać z ilością spożywania owoców suszonych, ponieważ są kaloryczne.
Rodzynki zawierają m.in. miedź, witaminę E oraz witaminę C. Dzięki tym witaminom wpływają na podwyższenie odporności organizmu, mają działanie przeciwutleniające, a także korzystnie oddziałują na stan kości i zębów, a także na układ krwionośny. Regularnie spożywane rodzynki w małych ilościach mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia próchnicy.
- Suszone śliwki
Z czym kojarzą Ci się suszone śliwki? W Polsce co roku w wielu domach wykorzystuje się je do przygotowania wigilijnego kompotu z suszu.
Do głównych zalet suszonych śliwek można zaliczyć wysoką zawartość pektyn. Dzięki temu są powszechnie zalecanym naturalnym środkiem na zaparcia. Co ciekawe suszone śliwki zawierają aż 5 razy więcej witaminy A niż śliwki surowe. Jeżeli chcesz zadbać o wzrok i młody wygląd, koniecznie zacznij spożywać te suszone owoce!
- Morele
Morele zawdzięczają swój wyjątkowy pomarańczowy kolor wysokiej zawartości beta-karotenu. Z tego względu ich spożywanie wpłynie korzystnie na Twoją odporność. Oprócz tego warto spożywać suszone morele ze względu na to, że zbawiennie działają na cerę trądzikową, pomogą również przed dłuższy czas utrzymać słoneczną opaleniznę, a także zadbają o dobrostan całego organizmu.
Suszone morele to także bogate źródło witamin i minerałów. Zawierają między innymi żelazo, wapń, fosfor, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B.
- Suszona żurawina
Suszona żurawina stanowi pyszną, zdrową przekąskę, a także może być dodawana do wielu dań i deserów. Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości suszonej żurawiny można zaliczyć wysoką zawartość błonnika, która wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Oprócz tego suszona żurawina zawiera dużo witaminy C i E. Dzięki temu wpływa na podwyższenie odporności, a także zadba o kondycję Twojego wzroku. Oprócz tego suszone owoce żurawiny dostarcza Ci również dużą dawkę antyoksydantów.
Suszone owoce są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Warto spożywać je regularnie, jednak w niewielkich ilościach, ponieważ są kaloryczne. Wybierz suszone owoce w sklepie Jawo 2008 i włącz je do swojej diety, a nie pożałujesz!
źródło zdjęcia: freepik.com