Dieta ketogeniczna, występująca również pod nazwą keto dieta, opiera się na zwiększeniu spożycia tłuszczów przy ograniczonej konsumpcji węglowodanów. Głównym źródłem pozyskiwania przez organizm energii jest glukoza. Jeśli ograniczymy jej podaż wówczas mamy do czynienia z wykorzystaniem innych dostarczanych zasobów, czyli tłuszczów. Następuje ketoza, oznaczająca spalanie związków tłuszczowych w wątrobie, w wyniku czego wzrasta liczba ciał ketonowych we krwi i tworzona jest niezbędna do funkcjonowania organizmu energia.
Zalety wynikające z jej zastosowania
Niewątpliwą zaletą stosowania keto diety jest niwelowanie uczucia głodu na co wpływają ciała ketonowe. Dodatkowymi korzyściami są m.in.: wyrównanie ciśnienia krwi oraz spadek insuliny i poziomu złego cholesterolu. Ponadto, osoby, które stosują dietę ketogeniczną rzadziej skarżą się na uczucie zmęczenia, co wpływa na ich lepszą efektywność. Napływ większej energii zwiększa chęć do wykonywania dodatkowej aktywności fizycznej, która również wpływa pozytywnie na utratę zbędnych kilogramów.
Jakie produkty należy spożywać?
Podstawą keto diety jest wysoka podaż tłuszczu, w związku z czym spożywane produkty powinny zawierać go jak najwięcej. Zaleca się więc spożywać dania, w których skład wchodzą:
- tłuste mięso,
- tłusty nabiał (np. sery, majonez),
- ryby,
- niskowęglanowe warzywa, takie jak: pomidory, rzodkiewki czy cukinia.
Można również stosować niektóre przyprawy, takie jak: sól morska, pieprz, bazylia, kolendra, chili w proszku, pieprz cayenne oraz oregano.
Dieta prowadzi do wzmożonej utraty elektrolitów w związku z czym warto dostarczać dodatkowo sód, wapń oraz potas. Należy również pamiętać, aby nie ograniczać się jedynie do spożywania tłuszczów zwierzęcych, ale także wzbogacać dietę o zdrowe tłuszcze znajdujące się m.in. w warzywach, które jednocześnie dostarczają minerałów i witamin.
Produkty, których należy unikać
Dieta ketogeniczna dla początkujących z pewnością nie sprawi dużych trudności, należy jednak uważnie kontrolować spożywane produkty i unikać tych, które są bogate w węglowodany.
Aby osiągnąć wymarzony efekt i zwiększyć spalanie tłuszczu, konieczne jest ograniczenie przede wszystkim wymienionych poniżej produktów:
- makaronów i kaszy,
- warzyw z dużą ilością skrobii,
- słodkich owoców, np. pomarańczy,
- mleka,
- słodyczy i ciastek.
Jednak, jeśli nie czujesz się na silach, żeby samodzielnie rozpocząć dietę ketogeniczną, na blogu ketowariatka znajdziesz gotowe keto jadłospisy.
Wskazania do stosowania diety
Dieta wspomaga nie tylko spalanie zbędnych kalorii i poprawia wygląd sylwetki, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami. Pierwotnie keto dieta opracowana została do zwalczania padaczki, ponieważ dzięki niej neurony są mniej pobudzone. Pozytywne efekty jej stosowania widoczne są również w leczeniu Parkinsona czy Alzheimera poprzez łagodzenie objawów.
Wskazaniami są także:
- zespół Retta,
- zespół Dravet,
- stwardnienie guzowate,
- zespół Doose – padaczka z napadami miokloniczno-astatycznymi,
- wrodzone błędy metabolizmu,
- lekooporna padaczka u dzieci.
Dodatkowe wskazówki dotyczące stosowania diety
Jednym z istotnych aspektów stosowania diety jest konieczność picia dużej ilości płynów. Zmniejszenie spożycia węglowodanów powoduje spadek poziomu glikogenu oraz ograniczenie przechowywania wody, co może prowadzić do odwodnienia organizmu.
Warto także zwiększyć aktywność fizyczną. Dzięki stosowaniu keto diety organizm ma więcej energii, a wprowadzenie dodatkowych ćwiczeń przyspieszy spalanie tłuszczu oraz pozytywnie wpłynie na wygląd sylwetki.
Przeciwwskazania
Ketoza powoduje, że organizm jest mocniej obciążony w wyniku metabolizmu ciał ketonowych. W związku z tym dieta ketogeniczna nie jest zalecana przede wszystkim osobom, które borykają się z problemami z trzustką, wątrobą oraz nerkami.